AZ AVENARIUS-AGRO és az HEMPEL
festékek és bevonatok magyarországi forgalmazója.
Telefon és megrendelés +36 20 955 3894
Nyitva tartás H-Cs: 8-16, P: 8-15

Korrózióvédelem

A korrózióvédelemről

A korrózió a környezetünkben található fémes tárgyak károsodása, idő előtti elhasználódása. A szó latin corrosum szóból származik, melynek eredeti jelentése “megrág” volt. (con- “össze”, rodere “rág”) Ez a káros folyamat a szerkezeti anyag, és a vele érintkező (környezet) közeg kölcsönhatásának szükségszerű következménye. Időben változó sebességgel folyó jelenség, amelyet a felület szemmel látható elváltozása – rozsdásodása – jól láthatóan jelez. A kezdeti felületi jelenség egyre mélyebbre hatol az anyag belseje felé, ezzel egyre inkább károsítja az anyag szerkezetét is.

A korrózióvédelem fő feladata megelőzni a fémek felületi és a később bekövetkező szerkezeti károsodását.

   korroziovedelem-1

Rozsdamentes anyagok

Az egyik lehetséges védelem korrózióálló anyagok – például rozsdamentes acél – alkalmazása. Ezek króm és nikkel tartalmú ötvözetek, melyeket teljesen elkerül a rozsdásodás. Ezeket alkalmazzák értékesebb, kisebb méretű és tömegű tárgyaknál, például élelmiszeripari, gyógyászati eszközöknél, berendezéseknél és még sok más esetben.

Azonban ipari berendezések, acélszerkezetek, tartószerkezetek esetében, ahol hatalmas méretekről, nagy tömegekről és nagy felületekről van szó, ezek az anyagok magas előállítási költségük miatt nem jöhetnek szóba. Nem is szükségesek, hiszen ma már a hatékony ipari festékekkel jó minőségű, tartós korrózióvédő bevonatokat tudunk létrehozni.

korroziovedelem-2

Védőbevonatok létrehozása festékekkel

A korróziós folyamatokkal szemben hatékony védelmet nyújtanak a festékek. A festékek megakadályozzák, hogy a fém felülete érintkezzen a nedvességgel és az oxigénnel, így megakadályozzák a korróziós folyamatok megindulását. Megóvják a felület állagát, stabilitását, és új színt és esztétikai megjelenést adnak.

A korróziós igénybevételtől függően választott egy- és többrétegű bevonatokat alkotó ún. ipari festékek vas, acél és egyéb fémek illetve horganyzott felületek védelmét szolgálják az alábbi fő felhasználási területeken:

 • acélszerkezetek festése
 • ipari létesítmények tartó ill. működő szerkezeti elemek festése
 • közúti és vasúti hidak, felüljárók festése
 • tartályok, silók, csővezetékek festése
 • személy és teherszállító járművek festése

korroziovedelem-3

Előkészítő lépések és tervezés

A korrózióvédelmi bevonat hatékony elkészítésének első lépése az adatgyűjtés és a tervezés.
Lényeges kérdésekre kell válaszokat kapnunk. Néhány példa:

 • Milyen fajta felületről van szó?
  Mekkora a felület?
 • Milyen az alakja a felületnek?
 • Hol helyezkedik el? Kültérben, beltérben? Milyen környezetben?
 • Milyen környezeti hatásoknak lesz kitéve?
  (hőmérséklet, páratartalom, mechanikai, vegyi, elektromos igénybe vétel)
 • Milyen felhordási mód jöhet számításba?
 • Milyen követelmények vagy elvárások vannak a bevonat élettartamával, garanciájával kapcsolatban?

Felület előkészítés

A felület megfelelő előkészítésének fontos szerepe van. Ez eltérő lehet, ha új felület bevonására készülünk, illetve ha már korábban festett felületet kezelünk.

A festékgyártók termékeik technikai adatlapjaiban meghatározzák a felület előkészítés módját, és az elérendő tisztasági fokozatot. Ennek betartása minden esetben ajánlott. A megfelelő védelmi hatás elérése érdekében a festékeket az előírásnak megfelelő tisztaságú, zsír, por és egyéb mechanikai szennyeződésektől mentes felületre szabad csak felhordani.

korroziovedelem-4

A bevonat elkészítése

A megfelelő felület előkészítés után következik a bevonat felvitele – a festés. Ennek lépései az alapozó, a közbenső (ha szükséges), majd a fedő réteg felvitele az előírt rétegvastagságban. Ipari festékek esetén ez a leggyakrabban szórással történik a festékgyártók által megadott alkalmazási és felhordási útmutatók betartásával.

Befejező munkálatok

Ehhez tartozik az ellenőrzések és a szükséges javítások, utómunkálatok elvégzése, a munka dokumentálása, a szerszámok és a terület tisztítása.

korroziovedelem-5

Mit kínál a Rembrandtin?
A Rembrandtin termékei, illetve az azokból kialakított egy- és kétkomponensű bevonatok lehetővé teszik, hogy a fémből készült tárgyak, épületek eredeti, szépre tervezett megjelenése hosszú ideig megmaradjon. Korrózióvédelmi javaslatai, a felkínált megoldások a korrózióvédelem területének teljes jelenlegi ismeretanyagát összegző, és rendszerbe foglaló MSZ EN ISO 12944 szabvány ajánlásainak szem előtt tartásával kerülnek összeállításra. Folyamatos innováció, elkötelezett környezettudatos gyártás eredményeként mindig a legmegfelelőbb, legjobb minőségű felületvédelmi anyagokat javasolják az ipari festést felölelő teljes felhasználási területre.

Mit kínál a Calsom Color Kft?
A saját és az általa képviselt jelentős szakmai múlttal rendelkező festékgyártó cégek elméleti és gyakorlati ismeretei, tapasztalatai alapján kínál olyan festékanyagokat, amelyekkel az adott korrózióvédelmi feladatra műszakilag és költségoldalról is mindig a legkedvezőbb megoldást tudja kínálni partnerei részére.

A megrendelések gyors teljesítése érdekében állandó raktárkészlet áll rendelkezésre a leggyakrabban használt egy- és kétkomponensű alapozókból, közbensőkből. Az ipari fedőfestékek gyártása számítógépes színkeverő rendszerben történik budapesti telephelyen.

A klasszikus korrózióvédelmi anyagokon túl egyéb speciális felhasználási területekre is kínál anyagokat a Calsom, így például a korrózióvédelemhez kapcsolódóan hőre habosodó festékeket is forgalmaz acélszerkezetek illetve faanyagok tűzvédelmére.

Különleges rozsdásító folyadék is rendelkezésre áll, mellyel néhány óra alatt rusztikus rozsdás felület alakítható ki. Ezt az eljárást egyre gyakrabban alkalmazzák a designer stúdiók a belsőépítészet, a szobrászat területén.

Tovább a termékeinkre