AZ AVENARIUS-AGRO és az HEMPEL
festékek és bevonatok magyarországi forgalmazója.
Telefon és megrendelés +36 20 955 3894
Nyitva tartás H-Cs: 8-16, P: 8-15

Tűzálló festék acélszerkezetekre

Tűzálló festék, tűzgátló bevonatok a Calsom-tól

Acélszerkezetek tűzvédelme

Statisztikai adatok alapján a tűz okozta kár becsült értéke Európában legalább 25 billió euro évente. Ez a szám kellően alátámasztja a tűz elleni védekezés minden formájának folyamatos fejlesztését, törekvéseket a leghatásosabb védekezési módszerek kidolgozására.

 acelszerkezetek-tuzvedelme-1

Acél szerkezetű építmények tűzvédelmére a festékkel történő aktív védelem az egyik legelterjedtebb módszer, amikor is hőre habosodó szigetelő festékkel védik az acélt a felmelegedéstől. Hő hatására ugyanis az acélszerkezet hőmérséklete emelkedik, veszít teherbírásából és végül 550 fok körül elveszti szerkezeti szilárdságát, és részben, vagy teljes egészében összeomolhat. Ezt a folyamatot lassítják, vagy előzik meg a tűzálló festékek.

A tűzálló/tűzvédő festékek hatásmechanizmusa

A védelmet biztosító felhabzó – intumescent – festékek normál hőmérsékleten közönséges, jellemzően fehér színű festékbevonatok. Hő hatására magasabb, 200 fokot meghaladó hőmérsékleten a festék meglágyul, majd tömegében különböző kémiai folyamatok mennek végbe, melynek következtében erőteljes habzás kezdődik. A festék szerves anyagtartalma elbomlik, a gázképző anyagok felpuffasztják a szenesedő anyagot, és a festék rétegvastagságától és összetételétől függően különböző habszerkezetű és vastagságú,  alacsony hővezető képességű habréteg keletkezik. A hab védőképességét az R tűzállósági határérték jellemzi, mely 30, 45, 60 perc, illetve napjainkban egyre gyakrabban a  90 és 120 percet is elérik.

acelszerkezetek-tuzvedelme-2

A létesítmény  előírt tűzállósági határértékét az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban rögzítettek szerinti tűzvédelmi terv határozza meg.

Tűzvédő festékek

Az első acélszerkezeti tűzvédő festékeket a 70-es években alkalmazták, azóta a folyamatosan szigorodó tűzvédelmi törvényeknek köszönhetően felhasználásuk mértéke radikális ütemben nő.

A tűzvédő festék felhasználása, beépítése csak az ÉMI Kht. Tűzvédelmi Osztálya által kiadott érvényes ÉME engedéllyel vagy ETA engedéllyel ( az összes EU országra kiterjedő engedély) lehetséges.

Tűzvédelmi jegyzőkönyv készítése.

A Calsom Color Kft a hazai gyártású Polylack A oldószeres és a Polylack W vízzel hígítható termékeket forgalmazza. Mindkét termék rendelkezik ETA engedéllyel acélszerkezetek profil-tényezős ( U/A ) tűzvédelmi  festésre.

A Calsom Color Kft. tűzvédelmi szakvizsgával rendelkezik kivitelezési munkák irányítására és tűzvédelmi dokumentációk összeállítására (rétegvastagság számolás a tűzvédelmi terv alapján, rétegvastagság mérési jegyzőkönyvek elkészítése, engedélyek, tanúsítványok, adatlapok összeállítása).

A festékek fontosabb műszaki adatait és a felhasználásukkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat  a technikai  és biztonsági adatlapok tartalmazzák.

 

 

 pdf-icon Polylack A  Műszaki adatlap
 pdf-icon Polylack A  Biztonsági adatlap
 pdf-icon Polylack W  Műszaki adatlap
 pdf-icon Polylack W  Biztonsági adatlap
 pdf-icon Hempafire pro 315 adatlap
 pdf-icon Hempafire Pro 315 Fast Dry biztonsági
 pdf-icon Hempacore AQ  Műszaki adatlap
 pdf-icon Hempacore AQ biztonsági adatlap

A termékekre kattintva letöltheti a termékhez tartozó adatlapot.