AZ AVENARIUS-AGRO és az HEMPEL
festékek és bevonatok magyarországi forgalmazója.
Telefon és megrendelés +36 20 955 3894
Nyitva tartás H-Cs: 8-16, P: 8-15

Tűzálló festék acélszerkezetekre

Tűzálló festék, tűzgátló bevonatok a Calsom-tól

Acélszerkezetek tűzvédelme

Statisztikai adatok alapján a tűz okozta kár becsült értéke Európában legalább 25 billió euro évente. Ez a szám kellően alátámasztja a tűz elleni védekezés minden formájának folyamatos fejlesztését, törekvéseket a leghatásosabb védekezési módszerek kidolgozására.

 acelszerkezetek-tuzvedelme-1

Acél szerkezetű építmények tűzvédelmére a festékkel történő aktív védelem az egyik legelterjedtebb módszer, amikor is hőre habosodó szigetelő festékkel védik az acélt a felmelegedéstől. Hő hatására ugyanis az acélszerkezet hőmérséklete emelkedik, veszít teherbírásából és végül 550 fok körül elveszti szerkezeti szilárdságát, és részben, vagy teljes egészében összeomolhat. Ezt a folyamatot lassítják, vagy előzik meg a tűzálló festékek.

A tűzálló/tűzvédő festékek hatásmechanizmusa

A védelmet biztosító felhabzó – intumescent – festékek normál hőmérsékleten közönséges, jellemzően fehér színű festékbevonatok. Hő hatására magasabb, 200 fokot meghaladó hőmérsékleten a festék meglágyul, majd tömegében különböző kémiai folyamatok mennek végbe, melynek következtében erőteljes habzás kezdődik. A festék szerves anyagtartalma elbomlik, a gázképző anyagok felpuffasztják a szenesedő anyagot, és a festék rétegvastagságától és összetételétől függően különböző habszerkezetű és vastagságú,  alacsony hővezető képességű habréteg keletkezik. A hab védőképességét az R tűzállósági határérték jellemzi, mely 30, 45, 60 perc, illetve napjainkban egyre gyakrabban a  90 és 120 percet is elérik.

acelszerkezetek-tuzvedelme-2

A létesítmény  előírt tűzállósági határértékét az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban rögzítettek szerinti tűzvédelmi terv határozza meg.

Tűzvédő festékek

Az első acélszerkezeti tűzvédő festékeket a 70-es években alkalmazták, azóta a folyamatosan szigorodó tűzvédelmi törvényeknek köszönhetően felhasználásuk mértéke radikális ütemben nő.

A tűzvédő festék felhasználása, beépítése csak az ÉMI Kht. Tűzvédelmi Osztálya által kiadott érvényes ÉME engedéllyel vagy ETA engedéllyel ( az összes EU országra kiterjedő engedély) lehetséges.

Tűzvédelmi jegyzőkönyv készítése.

A Calsom Color Kft a HEMPEL nemzetközi ipari festékeket gyártó cég tűzvédő festékeit forgalmazza.
A Hempafire pro 315 fast dry oldószeres és a Hempacore AQ vízzel hígítható tűzgátló festék.
Mindkét termék rendelkezik ETA engedéllyel acélszerkezetek profil-tényezős ( U/A ) tűzvédelmi festésre.

A Calsom Color Kft. tűzvédelmi szakvizsgával rendelkezik kivitelezési munkák irányítására és tűzvédelmi dokumentációk összeállítására (rétegvastagság számolás a tűzvédelmi terv alapján, rétegvastagság mérési jegyzőkönyvek elkészítése, engedélyek, tanúsítványok, adatlapok összeállítása).

A festékek fontosabb műszaki adatait és a felhasználásukkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a technikai és biztonsági adatlapok tartalmazzák.

Hempafire Pro 315 fast dry

A vizsgálatok eredményei szerint tűz esetén 60 percen át védi a nyitott és a zárt acélprofilokat, és bármilyen acélprofilon használható, beleértve a cellás gerendákat is. A Hempafire Pro 315 kiegészítő tűzvédelmet nyújthat legfeljebb 90 percig.

A Hempafire Pro 315 száradás után sima és esztétikus fehér felületet képez. Kétrétegű bevonatrendszerben alapozóval együtt alkalmazva tűz- és korrózióvédelmet biztosít a C1-C3 besorolású belső terekben. Alapozóval és átvonó réteggel együtt alkalmazva kiváló hosszú távú védelmet nyújt C4 környezeti kategóriában is, s, így ideális választás lehet sokféle alkalmazási területen.

Hempacore Aqua

Hempacore termékcsaládunk égéskésleltető bevonatai passzív tűzvédelmet adnak, így az acélszerkezet tűz esetén tovább marad sértetlen. Ennek köszönhetően nő az épület kiürítésére, valamint a vészhelyzet elhárítására rendelkezésére álló idő.E korszerű megoldások nem csupán a beruházások védelmét biztosítják, hanem akár emberi életet is menthet.

A Hempacore passzív tűzvédelme akár 150 perces cellulóztüzet is kibír. A minőségi nyersanyagokból készült termékek alacsony száraz rétegvastagság és gyors száradás mellett nyújtanak kiváló teljesítményt. A helyszínen és műhelyben egyaránt felhordható bevonatokat is kínálunk.

 

 pdf-icon Hempafire pro 315 adatlap
 pdf-icon Hempafire Pro 315 Fast Dry biztonsági
 pdf-icon Hempacore AQ  Műszaki adatlap
 pdf-icon Hempacore AQ biztonsági adatlap

A termékekre kattintva letöltheti a termékhez tartozó adatlapot.